De horeca kan er niet zonder. Of je nu een restaurant runt of in de natte horeca een leuke stek hebt, het is een komen en gaan van glazen. Glaswerk rouleert snel, zeker als het lekker druk is in bijvoorbeeld een café. Met de hand wassen is tijd verliezen, tijd die personeel beter kan benutten voor de verkoop van nieuwe drankjes. De geijkte vaatwasser voor de horeca is dan ook de glazenspoelmachine. Met dit handige apparaat draai je binnen een paar minuten een wasje en komt al je glaswerk weer blinkend tevoorschijn.
Het verschil met een vaatwasser
Een gemiddelde vaatwasser maakt naast glazen ook borden en bestek schoon. Het is een allrounder die vrij langzaam zijn schoonmaakwerk verricht. De vaatwasser is dus niet specifiek gericht op het reinigen van enkel glaswerk. De glazenspoelmachine is dat juist wel. Die is daarnaast gericht op intensief werk en dus op volumes van een horecabedrijf. Omdat tijd daar geld is, kan een spoelmachine een hele lading glazen in drie minuten of minder reinigen. En dan is het glas ook blinkend schoon en streepvrij. De hitte die de spoelmachine aanmaakt, is toegespitst op glas. Bij een gewone vaatwasser kan de hitte zo hoog oplopen dat het glaswerk op een gegeven moment wordt aangetast of zelfs beschadigingen laat zien. Daar waar veel dranken, bier of wijn wordt geschonken is een goede glazenspoelmachine onmisbaar. Overigens is de hitte die een spoelmachine produceert meer dan voldoende om bacteriën te doden.
Pas de spoelcyclus aan op de omloopsnelheid van de glazen
Bij de horeca draait alles om de verkoop van onder andere drankjes. Die omloopcyclus moet idealiter zo hoog mogelijk zijn. Gaat de verkoop lekker vlot, dan dient zich wel een volgend probleem aan: veel vuil glaswerk en steeds minder schone glazen. De spoelcyclus van je spoelmachine moet dan ook aangepast kunnen worden aan de omloopsnelheid van je verkopen. Efficiëntie daarin bereik je door ruimte te hebben in je machine voor ten minste twee glazen rekken. Als je één rek in de machine laat wassen, heb je de ander al boven op de gootsteen klaar staan. De betere machine kan spoelen met temperaturen tot 75 graden Celsius. Het is niet mogelijk om zo heet met de hand te gaan wassen. Spoelmachines zijn dan ook heel hygiënisch. Zodat je kunt voldoen aan de geldende HACCP-normen.
Vragen bij aanschaf van een glazenspoelmachine
Een aantal puntjes om op te letten bij aanschaf van een spoelmachine en tegelijk ook een paar keuzes die je dient te maken:
- Spoelmand afmetingen: 35 bij 35 cm of 40 bij 40 cm
- Welke hoogte van de machine: van 595 mm tot 820 mm
- Machine zonder of met spoelglansmiddelpomp
- Machine met of onder spoelpomp
- Machine met of zonder afvoerpomp
- Model met of zonder geïntegreerde waterontharder
- Enkelwandig of dubbelwandig wandtype van het model
Kies uit tientallen soorten de glazenspoelmachine die bij jouw situatie past
Daarnaast moet je je glazenspoelmachine natuurlijk altijd afstemmen op jouw business. Dat betekent dat de capaciteit van de machine moet passen bij het aantal glazen dat dagelijks rondgaat in je bedrijf. En ook moet je je goed voelen bij het waterverbruik, zeker als je duurzaamheid aan het hart gaat. Als kanttekening geldt dan al wel dat je met handmatig wassen sowieso meer water verbruikt.
Wat ook niet mag ontbreken is een doorschuif vaatwasser.