Voor heel wat mensen geldt dat ze tijdens hun leven op een bepaald ogenblik geconfronteerd worden met een zogenaamde rijontzegging. Voor een dergelijke ontzegging geldt dat ze wordt opgelegd door een rechter. Verschillende overtredingen kunnen daarvan aan de basis liggen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat ze het gevolg is van een (ernstige) snelheidsovertreding. Daarnaast kan ze ook worden opgelegd als gevolg van rijden onder invloed. Heb je een dergelijke rijontzegging? Dan betekent dit dat je niet langer deel mag nemen aan het Nederlandse verkeer. Dit geldt overigens niet alleen voor auto’s, maar ook voor andere gemotoriseerde voertuigen zoals bijvoorbeeld motoren evenals brom- en snorfietsen. Wil je hier meer over te weten komen en ook benieuwd naar de mogelijkheden voor een autoverzekering? Lees dan zeker verder!
Wat is een voorwaardelijke rijontzegging?
Laat ons in eerste instantie even beginnen met te stellen dat er verschillende vormen van rijontzegging zijn. Zo is het bijvoorbeeld dat je een voorwaardelijke rijontzegging zal krijgen. Hierbij is het zo dat je over de mogelijkheid beschikt om met de auto te blijven rijden, alleen zijn daar wel voorwaarden aan verbonden. Bega je namelijk binnen de periode van twee jaar opnieuw een overtreding? Dan is het mogelijk dat de rechter daarvoor alsnog zes maanden rijontzegging zal opleggen. De rechter zou bovendien eveneens nog een extra straf kunnen opleggen voor de nieuwe overtreding die werd begaan. De straf die je krijgt kan dus zomaar behoorlijk stevig uitpakken.
Wat is het verschil met een rijverbod?
Voor heel wat mensen geldt dat ze zich afvragen wat nu precies het verschil is tussen enerzijds een rijontzegging en anderzijds een rijverbod. Met een rijontzegging is het zo dat je geen motorvoertuig meer mag besturen. Is er sprake van een rijverbod? Dan geldt dit voor alle voertuigen die er zijn. Dit betekent dus dat je ook geen fiets mag besturen. Een rijverbod dient altijd te worden opgelegd door de politie en beschikt over een maximale looptijd van slechts 24 uur.
Welke impact heeft een rijontzegging precies op je polis?
In eerste instantie hoeft het krijgen van een rijontzegging niet meteen een groot probleem te betekenen. De impact blijft in eerste instantie dan ook vaak vrij beperkt. Daar komt echter verandering in wanneer je van plan bent om over te stappen naar een andere verzekeraar. Heb je een nieuwe auto aangekocht en wil je daarvoor een (nieuwe) autoverzekering afsluiten? Dan bestaat de kans dat je ook in die situatie vragen te verduren zal krijgen over je rijontzegging. Hou er rekening mee dat je als verzekeringnemer verplicht bent om hier eerlijk op te antwoorden.
Met welke looptijd rekening houden bij rijontzeggingen voor een autoverzekering?
Last but not least spreekt het voor zich dat je graag zal willen weten met welke looptijd je rekening moet houden bij het ontvangen van rijontzeggingen. Wat dit betreft zal je tot de vaststelling komen dat de regels die worden gehanteerd vrij sterk uiteenlopend zijn. Voor verschillende verzekeraars geldt dat ze je na het ontvangen hebben van een rijverbod nooit meer willen verzekeren. Bij andere verzekeraars dien je rekening te houden met een “afkoelingsperiode” variërend tussen de vijf en acht jaar. Wanneer deze periode voorbij is kan je dan dus wel degelijk opnieuw een autoverzekering afsluiten. Afhankelijk van de goodwill van de verzekeraar kan er ook een verzekering in overlegd worden toegekend. De voorwaarden hiervoor verschillen eveneens per verzekeraar.