Vandaag de dag is het op tal van verschillende manieren mogelijk om een contract af te sluiten met je werkgever. Eén van de mogelijkheden waar je voor kan kiezen is een zogenaamd nulurencontract. In eerste instantie bleek dit contract niet bijzonder populair te zijn. Ondertussen is daar echter verandering in gekomen. Wil jij ook graag ontdekken welke voordelen er nu precies verbonden zijn aan een dergelijke overeenkomst of contract? Dan is verder blijven lezen de boodschap!
Hoe werkt zo’n nulurencontract precies?
Voor heel wat mensen die op deze pagina aanbelanden geldt naar alle waarschijnlijkheid dat ze zich niet helemaal bewust zijn van hoe een dergelijk nulurencontract nu precies werkt. Dat is eigenlijk zeer eenvoudig. In eerste instantie is het zo dat we ook hierbij een onderscheid maken tussen enerzijds een vast contract en anderzijds een tijdelijk contract. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er nooit sprake is van een vastgesteld aantal uren. Dit betekent dus met andere woorden dat je opgeroepen kan worden voor zowel een klein als voor een groter aantal uren op maandbasis.
Van belang om te weten is verder dat je werkgever over de verplichting beschikt om je ten minste vier dagen op voorhand op te roepen wanneer hij wil dat je voor hem gaat werken. Ontvang je een dergelijke oproep binnen die periode van vier dagen en dus niet vier dagen van tevoren? Dan beschik je niet over de verplichting om te gaan werken. Hou er verder ook rekening mee dat het salaris kan verschillen. Dit gezegd hebbende moet het wel gesteld worden dat je altijd het minimumloon dient te verdienen bij dit type van contract. Bovendien geldt voor elke oproep ook nog eens dat je minstens drie uur uitbetaald zal krijgen. Dit dus ook wanneer er eigenlijk minder dan drie uur wordt gewerkt.
Kan je werk dat je wordt aangeboden op deze manier weigeren?
Het nulurencontract biedt de mogelijkheid om werk te weigeren. Dit gezegd hebbende is het zeer belangrijk om rekening te houden met de hierboven aangehaalde periode van vier dagen. Wanneer de aanvraag om te werken minstens vier dagen op voorhand komt is het voor jou als werknemer onder dit type van overeenkomst niet zomaar meer mogelijk om het werk te weigeren. Komt de aanvraag echter binnen deze periode en heb je dus niet minstens vier dagen speling? In dat geval wordt het een ander verhaal. Dan kan je het werk dus wel degelijk weigeren.
Hoe kan je een nulurencontract opzeggen?
Beschik je over een nulurencontract en wil je deze opzeggen? In dat geval is het van belang om te weten dat er standaard een opzegtermijn van kracht is van vier dagen. Let wel, staat er in jouw CAO een korte(re) opzegtermijn aangegeven? Dan is het van belang om er aandacht aan te besteden dat deze termijn leidend is. Het is in principe niet mogelijk om een dergelijke overeenkomst tussentijds op te zeggen. Dit met uitzondering van de situatie waarin dit staat opgenomen in het arbeidscontract. Dit is dus zeker een niet onbelangrijk aandachtspunt om de nodige aandacht aan te schenken. Wist je dat we jou ook kunnen helpen met een tijdelijk contract.